Veckans recept

Plommonmarmelad & Chutney

I veckan var jag hos en granne och plockade plommon, jättemycket plommon hade han, de hängde som vindruvsklasar i trädet.

Så nu har här kokats både marmelad och chutney, det tar lite tid att ta bort kärnor och hacka ner dem i småbitar, men gott blev det, i lördags var vi på kräftskiva hos syrran och hennes man då tog jag med mig en liten burk marmelad och dom hade köpt olika goda ostar men den som gifte sig bäst var spansk bondost, en hårdost med en klick av denna plommonmarmelad mums!!

Plommonmarmelad: 500 gram plommon, 3 dl syltsocker, 1 kanelstång och en vanilj stång, jag tog lite extra av kanel (antiinflammatorisk krydda) jag tog även lite mer vaniljpulver.

Som sagt kärna ur plommonen och skär dem i småbitar, lägg frukten sockret. kanelstång och vaniljstång i en kastrull. Koka upp och låt puttra ca 10 minuter, jag lät det koka i ca 20 minuter under omröring, häll upp på rengjorda glasburkar med tätslutande lock. jag gjorde dubbel sats. Supergod !

Plommonchutney : Denna passar utmärkt till kött, kyckling och även fisk jag har gjort denna förut. 1,5 kg plommon, 2 st gul eller röd lök jag tog röd, 1 chili, 1 tsk malen ingefära, 1 vitlöksklyfta, 2 tsk vinäger och 0,5 dl råsocker eller annat valfritt socker.

Kärna ur plommonen och skär dem i småbitar samma med chili och lök, pressa ner vitlöken, lägg allt i en kastrull koka i ca 1 timme, rör om dåd och då, låt svalna och häll upp i rengjorda glasburkar med tätslutande lock. Använd som tillbehör till maten eller i grytor och eller som smaksättare. Mums !!

Kärlek & Ljus Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *