Veckans tips

Du har bara en kropp och en planet

Det pratas mycket just nu om matsvinn, här kommer några tips på hur man kan tänka kring detta. Vi slänger i snitt 47 kilo ätlig mat per år.

Innan du handlar: Ta en bild av det du har i köksskåpen och i kylen, så du vet vad du redan har hemma, så att det inte blir en burk lingonsylt till samlingen varje gång du handlar. Något som också är smart att göra är en matplan, som tar hänsyn till hur veckan ser ut med vilka äter hemma eller vilka behöver matlåda dagen efter.

Var inte så knusslig när bäst före datum har passerat, oftast går det att äta, lukta och smaka innan du slänger. Är däremot sista förbrukningsdatum passerat så ska du slänga maten. Man kan även tänka på att lägga upp mindre mat på tallriken, för det första så minskar midjemåttet men du slipper även slänga maten för att det är lätt att ta för mycket.

Klimatvänlig kost ! blir du trött av blotta tanken så ta det lugnt, för om du äter någorlunda sunt så är du redan på god väg. Det handlar främst av att äta massor av frukt och grönsaker och mindre kött. Exempel på vad du kan äta för måltid som är klimatsmart. havregrynsgröt med tärnat äpple, grovt bröd med jordnötssmör, smoothie på grönkål, spenat, banan, kvarg, citron och mandlar. Lycka till !

Kärlek & Ljus Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.