Veckans tips

Återhämtning

Återhämtning – betydelsen av att vara ledig. Perioder med hög stress måste följas av återhämtning. Det som drivits upp (fysiologisk aktivering) måste tillbaka ner till ursprungsnivån för att systemet ska hålla på sikt. Om man inte får tillräckligt med återhämtning så löper man risk att drabbas av ständigt ihållande trötthet, vilket på sikt kan leda till utmattning. Återhämtning handlar alltså om nedvarvning och om att stänga ner det som som är stress och belastning.

Sömnen är viktigast för vår återhämtning, om man sover för lite så drabbas man av akut trötthet. En till två timmars akut kortare sovtid ger inga effekter på prestationsförmågan. Stress är naturligtvis också en orsak till störd sömn. Så sammanfattningsvis så, sömnen är viktig men man kan också återhämta sig genom att bläddra i en tidning, gå en promenad sakta man kan ta hand om barnen och leka med dem, trädgårdsarbete och andra lätta aktiviteter.

Jag tänker ibland när jag ser mina katter hur dom har möjlighet att slappna av och somna här och nu att jag också ska lära mig det.

Kärlek & Ljus Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.